Tienkamp 3H

Als de speelzaal in De Moriaan langzaam leeg loopt en de temperatuur daalt naar een aangename waarde, wordt in tienkamp 3H nog gespeeld. Avni Sula vecht voor een laatste overwinning waarmee hij zijn groep wint en twee jongens van twaalf weet af te schudden.

Tienkampgenoot Henk Westerman slaat het tafereel gade. Westerman: ‘Tot nu toe heeft Sula het geluk van een winnaar aan zijn zijde maar ik vind dat Robby Kevlishvili het meest constante toernooi heeft gespeeld.’ Robby, Nederlands kampioen tot en met 12 jaar, heeft de hoogste KNSB rating van 3H: met 2021 blijft hij Sula net 3 punten voor. Hun onderlinge partij werd remise.

Westerman verloor vandaag van de andere twaalf-jarige, Lucas van Foreest. ‘Ik stond heel goed, een pion voor, maar ik maakte een enorme blunder’, vertelt Westerman. ‘Ik overzag een penning die ik een paar zetten eerder wel had gezien. Ik heb dit toernooi vier keer geblunderd en ben op anderhalf punt blijven steken. Dat is wel anders dan vorig jaar, toen was ik tweede in de vierde klasse, met zeven uit negen. Daardoor promoveerde ik naar de derde klasse. Ik heb ook in de tweede klasse gespeeld, maar het schaken wordt wat minder, dat heeft vast ook met de leeftijd te maken.’

Westerman: ‘Zoveel blunders heb ik nog nooit gemaakt, het is mijn slechtste score tot nu toe. Maar dat wil niet zeggen dat het een slecht toernooi was, ik vond het weer erg leuk. Tegen Maaike Keetman, de derde jeugdspeler in onze groep, maakte ik wat kleine foutjes en dat strafte ze goed af. Ik vind het goed dat er ook wat meisjes aan het toernooi meedoen, dat geeft een betere mix. Maaike schrijft bovendien een heel leuke blog, vooral de NS krijgt ervan langs, en terecht!’

‘De jeugd speelt heel verfrissend’, vertelt Westerman. ‘Ze kennen de openingstheorie goed. De Deen Andersen in onze groep, maakte in het klassiek Frans een klassieke fout. Robby won daardoor eenvoudig. De kinderen spelen erg dynamisch en altijd op winst. Lucas zei me dat hij nooit remise aanneemt ondat hij dat psychologisch fout vindt. Ik heb ervaren dat ze levensgevaarlijk worden als ze achter staan. Ze beheersen de taktiek ook goed. Dat komt door de Stappen lesmethode.’

Lucas, Maaike en Robby vonden het erg gezellig dat ze bij elkaar in 3H zaten. Maaike: ‘Zo konden we lekker kletsen voor de partij.’ Maaike vond het lastig om zich op Lucas voor te bereiden: ‘Ik vond wel honderd partijen van hem in de database, maar hij speelt steeds een andere opening. Ik had wel moeten winnen.’ Lucas: ‘Nou maar eerder had ik moeten winnen! Ik stond een kwaliteit voor, maar gaf een stuk weg. Omdat ik dacht ik win toch wel, maar dat sloeg dus nergens op! Maaike had toen twee stukken voor een toren maar daarna deed ze alles fout en ik won!’

Lucas won dit toernooi ook van Robby: ‘Hij stond wel beter’. ‘Veel beter, hij stond echt erg goed!’, verbetert Maaike. Lucas: ‘Ach ja, hij stond plus 1. Maar hij kwam in tijdnood en miste een zet.’ Maaike vertelt dat zij tegen Robby heel slecht speelde. ‘Ik haalde twee zetten door elkaar en toen stond ik meteen heel slecht en toen gaf ik een toren weg.’

Volgens Lucas en Maaike is een goede voorbereiding erg belangrijk. Maaike: ‘Ik kijk hoe iemand speelt en waar hij goed of minder goed in is.’ Lucas: ‘Als iemand veel varianten speelt, dan ben je er zo twee uur mee bezig. Maar als je schaakt zonder je voor te bereiden, is dat moelijker. Je hebt er de hele partij last van als je slechter uit de opening komt.’ Maaike: ‘Het speelt veel fijner als je al goed staat. Maar je moet het niet overdrijven, want je weet nooit precies wat je tegenstander gaat doen.’

Ze vinden Sula, die inmiddels de groep heeft gewonnen, maar vreemd spelen. Maaike: ‘In de opening speelt hij slecht maar daarna speelt hij steeds heel goed. Ik weet niet hoe hij dat doet.’ Lucas: ‘Hij bereidt gewoon niet voor!’. Maaike: ‘Dat klopt, na twee zetten moesten we allebei al denken, want hij had mij uit mijn voorbereiding gehaald en hij had zelf niet voorbereid!’

Kampioen Sula vindt dat hij veel geluk heeft gehad, ‘vooral tegen Maaike!’. Sula: ‘Het was een zwaar toernooi en die kinderen spelen erg sterk. Ik probeer natuurlijk af te wijken in de opening, dan moeten ze zelf gaan denken. Soms gebeurde dat afwijken ook per ongeluk, maar het pakte goed uit.’

Ongetwijfeld kunnen we meer over Tienkamp 3H lezen op Maaike’s blog met schaakverhalen. Maaike: ‘Ik schreef altijd al verslagen, maar gewoon voor mezelf. Mijn vader raadde me aan om ze te publiceren. Hij dacht dat mensen het leuk zouden vinden. Elke keer als ik een groot toernooi heb, schrijf ik wat. Soms ook bij een minder groot toernooi. Het ligt er wel aan of er iets gebeurt, of ik iets heb om over te schrijven. Iedere dag schrijf ik kort iets op, anders vergeet ik dingen. Aan het eind van het toernooi maak ik er een verslag van. Lucas komt er ook in voor. Hij zegt altijd heel veel, dus dan moet ik er wel over schrijven.’

Geef een antwoord