Tata 75 taart

De spelers van de partij in de weekendvierkampen die als 75e werd beëindigd, kregen van de organisatie een zogenoemde jubileumtaart.

Wendel Welschen Evertman: ‘Ik speelde een heel beroerde partij en was sacherijnig. De wedstrijdleidster mevrouw Gerda zei dat we even moesten wachten. Ze keek een beetje streng, dus ik vroeg me af of we iets onreglementairs hadden gedaan. Maar toen gaf ze ons een hele mooie taart!’

Voor de wedstrijdleiding was het nog lastig om de winnaars van de jubileumverrassing te selecteren. ‘Het ging dus om de 75e partij die was beëindigd. De eerste dag waren er 50 partijen gespeeld in café De Zon. De tweede dag was het opletten. Wendels partij was de 75e, maar ze liepen de taart bijna mis omdat ze treuzelden met het inleveren van het uitslagenkaartje.’

Winnares Wendel nam voor de zesde keer deel aan het toernooi. Wendel: ‘We zijn een vriendenclub en schaken eens in de maand bij iemand thuis. De club komt al jaren naar Wijk aan Zee. We hebben met z’n achten een huis gehuurd in Egmond. De taart hebben we tijdens een snelschaaktoernooitje opgegeten. Hij was erg groot, lekker en machtig, met een rand van marsepein en het tata chess logo.’

‘Onze schaakclub is gevormd vanuit het laboratorium van de Universiteit Utrecht’, vertelt Wendel.  ‘Hij bestaat al vijfentwintig jaar. De aanwas komt van nieuwe studenten en sommige blijven plakken. Mijn man Rob heeft me er ooit bij gevraagd. Af en toe stopt er iemand of er komt er een nieuwe schaker bij. We zijn nu met veertien personen.’

Wendel: ‘Sommigen van ons doen al twintig jaar mee in Wijk aan Zee. Aan de vierkampen of ook wel de tienkampen. We gaan in De Moriaan bij de grootmeesters kijken en naar de explicatie in de tent. ’s Ochtends wandelen we vaak.’

‘Ik vind het toernooi erg gezellig. Je ziet veel dezelfde mensen. Tegenstanders van jaren geleden blijven je herkennen en maken een praatje. Vorig jaar speelde ik tegen iemand uit Noord-Holland die ook met vrienden schaakt. Het is net zo’n club als wij hebben! We hebben een afspraak gemaakt voor een schaakmatch. Zij nemen hun vrouwen mee en we maken er een leuke dag van in ons mooie stadje Culemborg.’

Geef een antwoord