Medejubilaris HWP Haarlem

HWP Haarlem bestaat op 17 februari 75 jaar en is dus (bijna) even oud als ons schaaktoernooi. Meer dan vijftig HWP-leden doen mee aan deze editie van Tata Steel Chess. Daarmee levert de schaakvereniging de  meeste deelnemers volgens wedstrijdleider en Hoofd Indelingen Koos Stolk.

Stolk heeft de statistieken niet paraat, maar is ervan overtuigd dat zijn eigen schaakvereniging de koploper is. Zelf telt hij ook mee, als deelnemer aan het snelschaak voor arbiters, een van de vele Tata neventoernooitjes.

Voorzitter Paul Tuijp vertelt dat HWP Haarlem is opgericht in 1938. Tuijp: ‘Na het wereldkampioenschap van Euwe in 1935 werd schaken heel populair. HWP was een rooms-katholieke mannenclub. Tot in de 60-er jaren werd er elke maand gebeden voor de zieleheil van de schakers.’

‘Toen ik bij de club kwam, zo’n vijfentwintig jaar geleden, waren we een onderbondsclubje met zestig gezelligheidsschakers’, zegt Tuijp. ‘We verhuisden naar de Sociëteit ‘Vereeniging’ aan de Zijlweg, een markant oud pand aan de rand van het centrum, echt prachtig. Dat trok nieuwe leden. Een jaar of tien geleden zijn we met de jeugd begonnen. We groeiden tegen de trend in en hebben nu zo’n honderdvijfendertig leden.’

‘We moeten bijna een ledenstop overwegen, want er zijn momenten dat mensen in hoeken aan bijzettafeltjes schaken. Maar dat maakt de clubavond ook geweldig. We hebben een brede vereniging, met 2000-plussers en spelers met een rating van rond de 1000. Sportief gezien zijn we de laatste jaren aan het klimmen. Onze sterkste schakers vonden het jammer dat ze steeds met dezelfde tien spelers om het clubkampioenschap streden, daar hebben we een extra toernooi voor verzonnen. Vier vierkampen met ook schakers van buiten de club, zoals GM Zhaoqin Peng.’

Het 75-jarig bestaan wordt op 17 februari gevierd met een receptie voor (oud)leden. Ook verschijnt er een jubileumboek. Tuijp: ‘Verder geven we onze jaarlijkse evenementen extra cachet. We organiseren namelijk al vreselijk veel.’ Naast de interne competitie op dinsdagavond en de gebruikelijke clubtoernooien zoals rapid en interne beker, kun je bij HWP terecht voor: zaalvoetbal, schaakbiljart, schafeltennis, wijnproeven, een pubquiz, een schaakfietstocht of een musical.

‘Met honderd seniorleden kun je een hoop organiseren, maar er gaat wel tijd in zitten’, aldus Tuijp die een Tata vierkamp speelde (die hij overigens met 3 uit 3 won!). ‘Een tienkamp kost me teveel vakantiedagen. Al zou ik weleens op schaakvakantie willen. Helaas heeft mijn vrouw Pernette Cameron haar belangstelling voor schaken verloren en zijn de kinderen ook weinig enthousiast, al kennen ze de regels en hebben ze misschien best talent.’

Tuijp: ‘Naast mijn voorzitterschap ben ik teamleider en organiseer ik het schaakbiljarten en ons  BDO Chess Tournament in de zomer. We hebben een grootmeester- en meestertienkamp en twee open groepen. Toen we begonnen, hebben advies gekregen van Tata Chess toernooidirecteur Jeroen van den Berg. Dankzij de samenwerking mag onze winnaar meedoen in de Grootmeestergroep C. Dat maakt het BDO- toernooi extra aantrekkelijk. Maxim Turov won bij ons in 2010 en 2011. Toen hij vorig jaar in de Grootmeestergroep C speelde, won hij meteen waardoor hij dit jaar naar de Grootmeestergroep B is gepromoveerd.’

Geef een antwoord